
Witamina D- co warto wiedzieć?
Witamina D, czyli kalcyferol, jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, którą można uzyskać z ryb, żółtek jaj lub innych źródeł zwierzęcych. Występuje również naturalnie w niektórych pokarmach roślinnych, takich jak grzyby i zboża. Witamina D jest niezbędna dla ludzi do utrzymania zdrowia, ponieważ pełni ważną rolę w metabolizmie wapnia, fosforu i magnezu. Co to oznacza? Witamina D pomaga w tworzeniu i utrzymaniu mocnych kości i zębów poprzez ułatwienie wchłaniania tych minerałów. Odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wzroście komórek i aktywności nerwowo-mięśniowej.
Organizm ludzki wytwarza witaminę D pod wpływem światła słonecznego. Skóra zawiera związki prekursorowe, które są przekształcane w witaminę D3 przez światło UVB. Jednak wiele osób stosuje filtry przeciwsłoneczne lub z innych powodów nie otrzymuje wystarczającej ilości słońca w ciągu dnia, aby wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D. To wyjaśnia, dlaczego wielu ekspertów medycznych zaleca suplementację witaminą D jako bezpieczną metodę zapewnienia organizmowi dziennego zapotrzebowania na tę rozpuszczalną w tłuszczach witaminę.
Witamina D jest regulowana przez hormon przytarczyc (PTH), który utrzymuje właściwy poziom wapnia w krwiobiegu poprzez regulację wchłaniania minerałów pokarmowych, takich jak wapń, fosfor i magnez do tkanki kostnej, dzięki czemu kości ulegają demineralizacji.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie brainboss.pl