Słodkie wino deserowe

Spotkanie handlowe, miły wieczór we dwoje lub zwyczajne-niezwyczajne spotkanie ze znajomymi to dobra okazja, by dać upust własnym kucharskim zdolnością. Możesz stać się Master Chiefem własnego zacisza oraz zrobić najpyszniejsze dania, jakie zafascynują podniebienia Twoich gości. Bez względu na to jaką chwilę potrzebujesz świętować po dobrym posiłku należałoby przemyśleć o deserze, jaki będzie zwieńczeniem właściwego wieczoru. Natomiast jeżeli deser to naturalnie nie może zabraknąć doskonale dopasowanego wina do deseru. Jak zatem dobrać słodkie wino deserowe?

Do słodyczy, tylko słodkie wino

To reguła, jaka sprawdzi się w większości wypadków. Gdy zamawiamy deser z bitą śmietaną, białą czekoladą, lub jasnym kremem, wówczas należałoby zamówić także kieliszek białego, słodkiego wina – odpowiednim doborem na start będzie Tokaj. Na przykład do szarlotki z bitą śmietaną doskonały będzie Tokaj Icewine, Chateau Pajzos. Słodkie wina czerwone będą natomiast doskonałym doborem do nieco cięższych deserów, jak intensywne pierniki, miodowniki, lub brownie. Do takich ciast oraz bardzo czekoladowych deserów odpowiednim doborem będzie na przykład Tuilé Rivesaltes, Dom Brial o mocnym zapachu jagody, lub opalanych śliwek.

Słodkie wino deserowe

Wino jest dobrym przyjacielem odpowiedniego jedzenia, jednak nie wszelkie odmiany winogron, z jakich zaistniało wino – nadają się do każdego dania. Do dań treściwych odpowiednio wybierać wina pełne, z zawartością tanin, przyjemne w ustach jednak silne. Takie wino będzie wzmacniać smaki posiłku. Z pewnością dobre będzie Cabernet Sauvignon czy Merlot – chociaż tu wino będzie niezwykle łagodne – czy kupaż tychże odmian. Każda forma dostosowuje się lepiej do określonego dania, dlatego umiejętność doboru wina jest ważna.

Previous post Czym różnią się poszczególne rodzaje zbiorników na wodę deszczową?
Next post W jakiej kuchni najlepiej sprawdzi się zlewozmywak jednokomorowy?